Cine au fost bandiții Dalton și cum au încercat să jefuiască două bănci dintr-o singură lovitură

de: Iulia Kelt
01 06. 2023

Bandiții din gașca Dalton au reușit să ducă la bun sfârșit multe jafuri în Vestul Săbatic, însă succesul lor a ajuns la apogeu abia în data de 5 octombrie 1892, când au încercat să jefuiască, în același timp, două bănci din Coffeyville, Kansas, în plină zi.

Istoria Vestului Sălbatic este plină de gloanțe și lupte sângoase. Haiduci precum Jesse James, Billy the Kid și Johnny Ringo și-au lăsat amprenta asupra istoriei americane, iar cei din Dalton nu au făcut excepție de la regulă.

În timp ce alți haiduci ai Vestului Sălbatic sunt cunoscuți pentru jafurile lor de succes la drumul mare, banda Dalton este faimoasă pentru că ar fi atacat, de regulă, bănci. În 1892, ei au încercat să jefuiască două bănci în plină zi, dar socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg.

Băieții din banda Dalton

Frații Dalton nu au fost de la început niște nelegiuți

Banda Dalton a fost formată, în principal, din frații Bob, Grat, Bill și Emmett Dalton.

Născuți din părinții James Lewis Dalton și Adeline Lee Younger, ai căror nepoți l-au inclus pe haiducul Cole Younger, frații Dalton și-au petrecut copilăria în Vestul Sălbatic.

Familia lor și-a început viața în Missouri înainte de a se muta în Oklahoma și a petrecut ceva timp în apropierea orășelului Coffeyville, Kansas. Și, deși mulți dintre frații Dalton și-au făcut, în cele din urmă, un nume ca bandiți, ei au început, culmea, de „partea dreaptă a legii”.

După cum notează Enciclopedia Istoriei și Culturii din Oklahoma, fratele lor mai mare, Frank, a servit ca mareșal adjunct al Tribunalului Districtual Federal din Western Arkansas la Fort Smith începând cu 1884.

În momentul în care a fost împușcat și ucis de „hoții de cai și vânzătorii ambulanți de whisky”, în 1887, Grat și Bob Dalton i-au călcat pe urme și au devenit adjuncți ai mareșalilor americani.

Totuși, frații Dalton au manifestat chiar din acea perioadă unele tendințe de haiducie. În Kansas, Oklahoma și Missouri, Bob a a ucis extrem de mulți oameni. Se zvonește că un bărbat ar fi ajuns cu un glonț în craniu pentru că încercase să-i seducă iubita.

În 1890, atât Bob, cât și Grat au avut probleme cu legea. Bob a fost acuzat că a vândut whisky Națiunii Osage, în timp ce Grat ar fi furat cai.

De acolo, Grat, Bob și Emmett Dalton s-au îndreptat spre California, unde s-au întâlnit cu fratele lor, Bill. Nu a mai durat mult până la prima lor lovitură.

Începuturile vieții criminale

Viața criminală a bandei Dalton ar fi început în data de 6 februarie 1891, când patru bărbați mascați au jefuit un tren din Pacificul de Sud la Alila, California.

Potrivit Legends of America, un bărbat, considerat a fi Bill, a tras peste capetele pasagerilor, în timp ce ceilalți l-au forțat pe șeful de tren să-i conducă la mașina care transporta bani. În zarva creată, tâlharii l-au împușcat și l-au ucis pe acesta, dar bărbatul care păzea banii i-a făcut pe hoți să se retragă.

Bob și Emmett au scăpat, dar Grat și Bill au fost arestați și puși sub acuzare. În timp ce Bill a fost achitat, Grat a fost găsit vinovat în iulie 1891 și condamnat la 20 de ani de închisoare.

Totuși, Grat avea să reușească curând o evadare îndrăzneață. În septembrie, el fura cumva cheia cătușelor în timp ce era transportat la închisoare și sărea din trenul în mișcare din în râul San Joaquin. Apoi, se întorcea în Oklahoma, unde se realătura găștii Dalton.

Evident, înainte ca Grat să ajungă la ei, Emmett și Bob se ținuseră ocupați jefuind trenuri pe teritoriul indian. Cu Grat înapoi printre ei, nelegiuții și-au continuat infracțiunile, alegându-se cu 17.000 de dolari dintr-un tren pe care l-au jefuit la Pryor Creek în iulie 1892.

Banda Dalton a evitat, de asemenea, arestarea după ce a decis să nu jefuiască un anume tren, despre care au aflat mai târziu că era păzit bine.

Fiecare membru al bandei Dalton avea o recompensă de 5.000 de dolari pusă pe cap, iar mareșalii americani se întreceau între ei ca să-i prindă.

Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale, Bob Dalton a vrut să-și lase amprenta asupra Vestului Sălbatic. El a declarat că banda va „depăși orice a făcut Jesse James vreodată, și anume să jefuiască două bănci deodată, în plină zi”.

Pentru a face lucrurile și mai riscante, a încercat să jefuiască C. M. Condon & Company Bank și First National Bank din Coffeyville, orașul lor natal.

Frații Dalton

„Orașul i-a oprit pe frații Dalton”

În data de 5 octombrie 1892, banda Dalton, formată din Bob, Grat și Emmett, precum și doi bandiți pe nume Dick Broadwell și Bill Powers, și-au executat cu îndrăzneală planurile, însă nu au luat în calcul eventualul eșec.

După ce gașca a intrat în oraș, Legends of America raportează că un localnic din Coffeyville, pe nume Aleck McKenna, i-a recunoscut pe frații Dalton. În timp ce gașca s-a despărțit, Bob și Emmett Dalton se îndreptau către First National Bank, iar Grat Dalton, Broadwell și Powers se îndreptau către Condon Bank, iar McKenna a strigat: „Banca este jefuită!”

Pe măsură ce gașca Dalton și-a început dublul furt la bancă, vestea a început să se răspândească în tot orașul. La Condon Bank, un casier a mințit și le-a spus lui Grat și complicilor săi că seiful a fost încuiat, ceea ce înseamnă că nu se va mai deschide timp de zece minute.

La First National Bank, orășenii înarmați stăteau la pândă la intrarea în bancă, în timp ce Bob și Emmett Dalton îndesau banii în saci de cereale.

Când Bob și Emmett au încercat să fugă, au fost întâmpinați de o ploaie de gloanțe. S-au întors și au ieșit pe ușa din spate a băncii, doar pentru a se trezi prinși pe o alee.

Între timp, Grat, Broadwell și Powers s-au confruntat cu localnicii înarmați. Au alergat, la rândul lor, pe alee și au fost înconjurați rapid de oamenii furioși din Coffeyville, de ambele părți.

„Gasca Dalton nu mai există, iar călătorii care trec prin Teritoriul Indian pot respira ușurați”, a scris triumfător Coffeyville Journal pe 7 octombrie, potrivit Serviciului Parcurilor Naționale. „Țara, și în special căile ferate și companiile expres, pot respira mai ușor acum că Dalton-ii sunt morți”, se menționează, de asemenea, în articol.

În 1893, Bill Dalton și-a unit forțele cu vechiul său prieten Bill Doolin, formând gașca Doolin-Dalton, cunoscută și sub numele de Wild Bunch. El a continuat să terorizeze Vestul Sălbatic până când a fost împușcat în data de 8 iunie 1894.

Între timp, Emmett Dalton, care a supraviețuit jafului eșuat de la banca din Coffeyville, a fost grațiat de pedeapsa pe viață în anul 1907.

Ca un făcut, și-a schimbat parcursul sută la sută și a ajuns la Hollywood, lucrând ca autor și scenarist. A murit la vârsta de 66 de ani.